Skip to main content

Kompozitori i njihovi kućni ljubimci

Pas i mačka

Kroz istoriju su kompozitore inspirisale mnoge stvari iz svakodnevnog života, a za neke od velikana imamo izvore o njihovoj povezanosti za životinjama.

96 Frederic Chopin

Frederik Šopen nije imao svoje lične kućne ljubimce, ali se zna da je voleo da provodi vreme sa svojom partnerkom, književnicom Žorž Sand, i njenim ljubimcima – psima Markizom i Dibom, i mačkom Valdekom. Priča kaže da je Markiz koji se zabavljao jureći svoj rep inspirisao „Minutni valcer“, kojem je sam kompozitor dodelio nadimak „Valcer malog psa“. Takođe, pred kraj svog života, Šopen je ovom psu posvetio delo „Galop Marquis“. Poznato je da je i Valdek imao uticaja na Šopena. Navodno je ideja za „Valcer u F-duru“, poznat i kao „Mačji valcer“, nastala kada je Valdek slučajno prelazio po dirkama klavira.

97 Markiz

Rihard Vagner je za života živeo sa velikim brojem pasa: španijelom kralja Čarlsa po imenu Peps, labradorom Polom, njufaundlenderima Rusom i Roberom i terijerom Kosom. Zabeležene su mnoge anegdote čiji su učesnici psi i ovaj poznati operski kompozitor. Kos je jednom ušao u okršaj sa nekim drugim terijerom na pruzi dok se voz približavao. Vagner je to video i potrčao da ga spasi od nailazećeg voza, što je uspeo da učini u poslednjem trenutku. Rus (skraćeno od Rusumuk) je voleo da se isprlja tokom šetnji u prirodi, zbog čega je Vagnerova žena zahtevala da spava napolju, ali mu je kompozitor priskočio u pomoć i rekao da će, ako Rus bude morao da spava napolju, i on učiniti isto. Iako nisu poznati umetnički uticaji Vagnerovih ljubimaca, ujed od strane buldoga Lea, kojeg je želeo da oslobodi nakon što ga je komšija privezao ispred kuće, kompozitor je koristio kao izgovor da odlaže rad na operi „Majstori pevači iz Nirnberga“.

98 Vagner i Pol

Edvard Elgar je voleo pse koje je imao za ljubimce tek nakon smrti svoje žene koja mu nije dozvoljavala da ih drži u kući. Tokom njenog života je ovaj nedostatak nadoknađivao šetanjem i posećivanjem pasa svojih prijatelja. Imao je španijela Marka i Minu, ženku terijera, sa kojima je bio blizak do kraja života. Slao im je pisma kada je bio odsutan od kuće i na kraju koncerta za svoj 70. rođendan, koji je emitovan na radiju, poželeo im je laku noć, zbog čega su se navodno psi vrlo uzbudili i počeli da laju na radio. Elgarova poslednja orkestarska kompozicija nastala 1933. godine nosi naslov „Mina“. Takođe, njegovo remek-delo „Enigma variations“ ima stav br. 11 posvećen Denu, buldogu horskog dirigenta i orguljaša Džordža Sinklera.

99 Elgar i psi

 


Moris Ravel, veliki ljubitelj mačaka, je svoj životni i radni prostor delio sa porodicom sijamki. Voleo je prijateljima da priča o njima, ljubimice su mogle da se po kući kreću potpuno slobodno i stalno je provodio vreme sa njima, čak i razgovarao mjaukanjem. Njegova opera „L'enfant et les sortileges“ sadrži numeru „Duo miaulé“, u kojoj su likovi dve mačke.

100 Ravel sa mackama

Kalina Pavlović, flauta, III godina SMŠ
klasa prof. Nevena Glišić Sabo

  • Датум креирања: .