Skip to main content

Rapsodija u plavom

Rapsodija u plavom, naslovna strana

"Rapsodija u plavom" je kompozicija američkog kompozitora Džordža Geršvina za klavir i džez orkestar. Jedna je od ključnih kompozicija koja definiše doba džeza jer integriše džez ritmove sa klasičnom muzikom.

Posle uspešno održanog klasično-džez koncerta, vođa orkestra Pol Vajtmen je zamolio Džordža Geršvina da napiše delo nalik koncertu za džez koncert u čast Linkolnovog rođendana. Geršvin je prvobitno odbio zahtev jer za komponovanje nije imao dovoljno vremena. Nakon nekog vremena, Džordžov brat Ajra je pročitao u novinama da će Vajtmen uskoro predvoditi svoje muzičare na koncertu dela Viktora Herberta, Irvinga Berlina i Džordža Geršvina, izvodeći Geršvinov komad koji će biti džez koncert. Kada je Ajra pitao svog brata o novom komadu, Džordž je izrazio čuđenje. Sećao se razgovora sa Vajtmenom o koncertu, ali nije razumeo da ga Vajtmen očekuje za nastup na tom koncertu.

61 Gersvin i Whiteman

Geršvinu je ostalo samo pet nedelja do premijere 12. februara 1924., pa je delo počeo da komponuje 7. januara. Iako je Vajtmen od njega tražio koncert, Geršvin se ipak odlučio za rapsodiju. Delo je prvo nazvao "Američka rapsodija", ali je njegov brat, nakon posete izložbi Džejmsa Meknila Vislera predložio "Rapsodija u plavom". Rapsodija je u originalu bila napisana za dva klavira, a Vajtmenov aranžer, Ferd Grofe uradio je orkestraciju dela.Početak "Rapsodije u plavom" napisan je kao triler za klarinet praćen legatom, 17 nota u dijatonskoj skali. Tokom probe, Vajtmenov virtuozni klarinetista, Ros Gorman, odsvirao je gornji deo skale kao glisando nalik trombonu. Geršvin je to čuo i insistirao da se glisando ponovi i u izvođenju. Muzikolog Dejvid Šif identifikovao je pet glavnih tema u delu, kao i šestu „oznaku“.

62 Partitura

Rapsodija u plavom je premijerno izvedena 12. februara 1924. godine u dvorani Aeolian na Menhetnu. Ovaj dugo očekivani koncert pod nazivom "Eksperiment u modernoj muzici" Pola Vajtmena i Palais Royal orkestra privukao je veliki broj ljudi. Koncert je trajao dugo, a kompozicije su bile slične i publika je počela da se dosađuje sve dok nije čula Geršvinovu rapsodiju. Odmah nakon prve izvedbe, "Rapsodija u plavom" postala je popularna i Vajtmenov orkestar ju je u naredne tri godine izveo još 83 puta. Ferd Grofe je 1942. godine napravio verziju dela za klavir i simfonijski orkestar, koja je danas najčešće izvođena.


Hana Šami, violina, IV godina SMŠ
klasa prof. Nemanja Bojović

  • Датум креирања: .