Skip to main content

U spomen Vojislavu Vučkoviću

Vojislav Vučković

Spomen obeležja Vojislavu Vučkoviću u Beogradu

Dr Vojislav Vučković rođen je 18. oktobra 1910. godine u Pirotu, a preminuo je 25. decembra 1942. godine u Beogradu. Bio je muzikolog, kompozitor, dirigent i pedagog. U Pragu je studirao dirigovanje i kompoziciju, a po sticanju doktorata iz muzikologije se vratio u Srbiju. Njegov dalji rad u Beogradu je bio izrazito bogat i svestran. Držao je zapažena predavanja na Kolarcu i Radio-Beogradu, učestvovao u redakcijama časopisa, radio kao profesor u muzičkoj školi, dirigent i sekretar u nekoliko muzičkih organizacija, komponovao, pisao studije i eseje i organizovao recitacione horove radničke i studentske omladine.

U Beogradu se nalaze četiri spomen obeležja posvećena ovom kompozitoru.

16 Zgrada skole

Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ je osnovana 1952. godine u Beogradu, kao osnovna muzička škola. Od 1967. godine, pa sve do danas, škola radi na adresi Kondina 6. Današnji status srednje muzičke škole, dobila je 1976. godine. Škola se odlikuje kvalitetnim nastavnim kadrom i stručnom nastavom, što se ogleda u uspesima đaka na domaćim i internacionalnim takmičenjima, kao i prolaznosti na muzičke akademije u Srbiji i svetu.

17 Ulaz u skolu

Po Vojislavu Vučkoviću nazvana je i ulica koja se nalazi na Senjaku, u opštini Savski Venac. Zanimljivo je da se u blizini nalazi jedna osnovna muzička škola, ali ona nije povezana sa kompozitorom po kojem je obližnja ulica dobila ime.

18 Ulica VV crop b

U ulici Vojvode Dragomira na Vračaru, između Osnovne škola "Jovan Miodragović" i predškolske ustanove „Mića i Aćim“, očuvana je kuća u kojoj je Vučković živeo od trenutka kada se sa svojom porodicom iz Pirota preselio u Beograd.

15 Slika kuce mala

U njoj je, sa suprugom Fani, živeo i radio u skrivanju, kao ilegalni član Komunističke partije, tokom prvih godina Drugog svetskog rata. Tu je i nastradao 25. decembra 1942. godine, u borbi sa agentima specijalne policije koji su došli da ga uhapse zbog njegovih političkih ideja. Na godišnjicu njegove smrti, 1951. godine, podignuta mu je spomen ploča na zidu kuće.

14 Vuckovic tabla

Jedno od obeležja koja nas sećaju na Vojislava Vučkovića je i spomen ploča u Aleji streljanih rodoljuba (1941 - 1944) na Novom groblju u Beogradu.

57 Aleja streljanih rodoljuba

 

58 Spomen ploca na Novom groblju

 

Kalina Pavlović, flauta, III godina SMŠ
klasa prof. Nevena Glišić Sabo

  • Датум креирања: .