Skip to main content

Hans Zimmer

Hans Florian Zimmer (12. 09. 1957) je nemački kompozitor filmske muzike.

Osvojio je dva Oskara, četiri Gremi nagrade I tri nagrade Zlatni globus, takodje je bio nominovan za dve Emi nagrde I jednu Toni. Svrstan je na listu od 100 živih genija koju je objavio engleski časopis Daily Telegraph.

18 Zimmer 3

Komponovao je muziku za preko 150 filmova. Uključujući "The Lion King" (1994), "Gladiator" (2000), "Pirates of the Caribbean" (2006, 2007, 2011), trilogija "The Dark Knight" (2005-2012), "Interstellar" (2014), "Dune" (2021)…19 Zimmer 4

 

Proveo je rani deo svoje karijere u Velikoj Britaniji pre nego sto se preselio u Ameriku. Zimmer je počeo svoju karijeru svirajući klavijaturu i sintisajzer 1970. godine sa bendom "Krakatoa". Sarađivao je sa bendom "Buggles". Prekretnica u njegovoj karijeri dogodila se filmom "Rain man" iz 1988. godine. Holivudski režiser Barry Levinson je tražio nekoga da mu uradi muziku za taj film, I bio je impresioniran muzikom koju je komponovao Zimmer.

Šef je odeljenja filmske muzike "Dream Works" studija i sarađuje sa mnogim kompozitorima u sopstvenoj kompaniji "Remote Control Production". Negovi radovi su značajni za integraciju elektronske muzike sa klasičnim orkestarskim sastavom.

Muzika mu je tematska, etnički raznolika i veoma popularna kod mlađe generacije obožavalaca filmske muzike. Njegov studio u Los Anđelesu se smatra za svojevrsnu školu zvuka, koja nudi mladim i talentovanim kompozitorima mesto odakle bi mogli da započnu svoje karijere u Holivudu. Sarađivao je sa mnogim svojim prijateljima, kolegama i studentima počevši od 1995. godine, pa sve do danas.

Po mom mišljenju svi filmovi koji imaju dobro razvijenu filmsku radnju moraju imati i dobru muzičku potporu, jer bi u suprotnom bili nedovršeni i osetio bi se njen nedostatak. Hans Zimmer je, svojom originalnošću i talentom, uspeo da učini filmove kao što su "Gladijator" i "Kralj lavova" jednim od najboljih i najgledanijih. Muzika iz ovih filmova i dan danas spada među najbolje primere ovog žanra i numere iz njih izvode brojni orkestri širom sveta, sa istim uspehom kao i klasičnu muziku.

Interstellar

 

Kralj lavova

Isidora Ristić , viola, III godina SMŠ
klasa prof. Jovan Stojanović

  • Датум креирања: .