Skip to main content

Tatjana Simonović

Tatjana Simonović rođena je u Beogradu, gde je završila muzički školu „Mokranjac“, a zatim Fakultet muzičke umetnosti u klasi profesora Arba Valdme. Posle studija klavira upisala je solističku klasu na Kraljevskom danskom muzičkom konzervatorijumu u klasi profesora Hozea Ribere.

U svojoj muzičkoj karijeri imala je zapažene nastupe kao solista, najviše u Beogradu, Novom Sadu, Ohridu, u Kopenhagenu, Odenseu, Orhusu, Blobjergu i drugim danskim gradovima, kao i u Nemačkoj, Sloveniji, Finskoj, Italiji, Španiji i Izraelu.

Ubrzo posle završetka poslediplomskih studija, Tatjana se opredeljuje pre svega za kamernu muziku, najviše za saradnju s gudačima i pevačima. Radila je u muzičkim školama „Vučković“, „Mokranjac“, „Kosta Manojlović“, „Konjović“, „Lisinski“, kao i na Fakultetu muzičke umetnosti i na FILUM-u u Kragujevcu. Sad radi u muzičkoj školi „Vučković“.

Radila je s profesorima Dušanom Trbojevićem, Konstantinom Boginom, Paulom Badurom Skodom, Pninom Salcman, Jalijem Vagmanom, Viktorom Derevijankom i drugima.

Održala je brojne koncerte kamerne muzike s priznatim umetnicima kao što su Mikaela Fukačova, Dejan Mlađenović, Marija Misita, Nenad Nenić, Nemanja Marjanović, Nataša Petrović, Ajvan Ladlou, Uki Ovaskainen, Bogdan Živanović, Stefan Hadžić i mnogi drugi umetnici. Takođe, nastupala je sa brojnim učenicima i studentima, kao i sa svojom decom, Vukom i Anjom Ovaskainen.

Učestvovala je na festivalima Čelofest, Basomanija, KoZartu.

Pored bavljenja muzikom, Tatjana Simonović je pisac, objavila je četiri autorske knjige poezije i kratke proze i aktivno se bavi pisanjem recenzija, kao i književnim prevođenjem s engleskog i danskog jezika.