Skip to main content

Torbica Slađana

Slađana Torbica

profesor solfeđa

Rođena 18. 07. 1964. god. U Pančevu. Rano detinjstvo provela u Smederevu. Otac Milan Torbica bio nastavnik motornog letenja i jedriličarstva, majka Danica nastavnik razredne nastave.

Školovanje:

Od osnovno – školskog uzrasta živi u Valjevu. Nižu muzičku školu završila u M.Š. „Živorad Grbić“ – instrument klavir. Srednju muzičku školu pohađala u Valjevskoj gimnaziji – odsek muzički izvođač – klavirista, u klasi profesorke Zorice Božić – Ostojić. Diplomirala na FMU u Beogradu, zvanje – diplomirani muzički pedagog.

Pedagoški rad:

Od 1986.god. radi u obrazovanju, kao nastavnik muzičke kulture u osnovnim i srednjim školama (Ekonomska škola, Valjevska gimnazija). Od 1991. – 2001.god. u M. š. „Živorad Grbić“ u Valjevu, kao nastavnik solfeđa, uporednog klavira, predmeta vokalna tehnika i hora. Njeni učenici su u tom periodu osvojili veliki broj nagrada na Republičkim takmičenjima iz solfeđa, ona je dobila Diplomu za uspešnog pedagoga na Republičkom takmičenju u Beogradu šk. 1996. /1997.god. od Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Takođe, iste godine, hor SMŠ je pod njenim vođstvom osvojio II mesto (91,4poena) na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola. Veliki broj njenih učenika je upisao Muzičke Akademije i opredelio se za rad u pedagogiji.

Od 2001. – 2004.god. se nalazi na funkciji direktora M. š. „Živorad Grbić“.

2004.god prelazi na mesto pomoćnika direktora M. š. „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, od 2006.-2013.god. radi u nastavi solfeđa, a od oktobra šk. 2013./2014.god je ponovo na mestu pomoćnika direktora škole.

Koncertno umetnička delatnost, rad na projektima:

Za vreme studija je bila vokalni solista rok grupe Nova Zemlja (sada Neverne Bebe), nastupala na raznim kulturnim manifestacijama i koncertima,učestvovala u radijskim emisijama i snimila LP za PGP RTB (1985.god).

Osnivač je i prvi dirigent mešovitog hora „Hadži Ruvim“, pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu, koji je vodila narednih 11 godina. Za to vreme hor je nastupao širom zemlje i inostranstva: po manastirima Srbije, u srpskim enklavama u Mađarskoj i Rumuniji, na nizu koncerata u zemljama Zapadne Evrope. Uspešni nastupi ovog hora ovenčani su brojnim priznanjima, među kojima se ističu Počasna Povelja Vladike Lavrentija i Velika Diploma Češko – jugoslovenske kulturne alijanse... 2000.god.hor je izdao CD „Bogorodice Djevo“ sa 12 numera, a pod pokroviteljstvom Šabačko – Valjevske Eparhije.

Svojim preseljenjem u Beograd nastavlja da se bavi duhovnom muzikom dirigujući horom pri Hramu Sabora Srba Svetitelja na Karaburmi. Hor prvenstveno postoji za potrebe Bogosluženja, ali je vredan rad članova hora i dirigenta zabeležen na 4 nosača zvuka, na kojima je mnoštvo duhovnih kompozicija Srpskih i drugih kompozitora pravoslavne muzike. 2009.god. hor je nastupio na Velikom Vaskršnjem koncertu u Hramu Sv. Save, a 2013.god. je dobio Posebnu Pohvalu na festivalu duhovne muzika „Horovi među freskama“ u kategoriji kamernih horova.

Godine 2010. Patrijarh Srpski Irinej odlikovao je Slađanu Torbicu Gramatom „...za njenu pokazanu nesebičnu ljubav i revnost prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi...“

Osim bavljenja duhovnom muzikom u svojstvu dirigenta pomenutih horova, bavila se i školskim horovima (I nagrada na takmičenju horova osn. Škola u Šapcu), radila sa gradskim horom „Abrašević“ (II nagrada Novi Pazar), Grupa pevača pri Otvorenom društvu Soros, koja je negovala muziku savremenih kompozitora sa etno elementima, horić pri predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“ u Valjevu... 2001. do 2003.god. je bila prvi dirigent hora Sekretarijata unutrašnjih poslova. Hor je obrađivao prigodne i kompozicije nacionalnog karaktera, a nastupao je samostalno i sa orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (Mionica, Pecka, Makiš).

Od septembra 2012.godine kratko vreme živi u Kuvajtu, gde radi u KAS (Kuwait American school), internacionalnoj školi, u nastavi muzičke kulture, sa decom iz Kuvajta, Libije, Sirije, Egipta, Indije...

Živi u Beogradu i ima sina Vojislava.

Klavir