Skip to main content

Veljko Milojković

Veljko Milojković, rođen je 05.10.1999. godine u Paraćinu, Republici Srbiji. Trenutno je na samom završetku master studija za harmoniku na Fakultetu umetnosti u Nišu. 

Harmoniku počinje da svira sa 9 godina i upisuje nižu muzičku školu u Aleksincu u klasi profesora  Aleksandra Stankovića. U nižoj školi ostvaruje sjajne rezultate koji su bili pokazatelj da se radi o izuzetnom talentu i budućem muzičkom izvođaču. U tom periodu je učestvovao na preko 20 takmičenja i osvojio isto toliko prvih nagrada, od kojih su većina bili i laureati. Nagrade koje treba istaći su:

1.mesto na takmičenju u Puli (Hrvatska);

1.mesto na takmičenju u Tivtu (Crna Gora);

1.nagrada na takmičenju u Sarajevu (BiH);

4.mesto na takmičenju u Kastelfidardu (Italija).

Nižu muzičku školu završava kao đak generacije, a osnovnu školu kao vukovac.

Nakon niže, srednju muzičku školu upisuje u Čačku, u klasi istaknutog profesora Miljana Bjeletića. Rezultate koje je tamo beleži su:

1.mesto na takmičenju u Puli (Hrvatska);

1.mesto na takmičenju u Ugljeviku (BiH);

3.mesto na takmičenju u Kastelfidardu (Italija) 

i još desetak prvih nagrada i laureata na međunarodnim takmičenjima.

Nakon 2 godine provedene u Čačku, prebacuje se u srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac”, u Kraljevu. Za vreme dvogodišnjeg školovanja u Kraljevu, gde i završava srednju školu, osvaja daleko najznačajnija priznanja do tada:

1.mesto na takmičenju u Harbinu (Kina);

2.mesto na Svetskom trofeju u Portugalu;

3.mesto na Svetskom kupu u Rusiji;

1.mesto na Svetskom trofeju u Francuskoj, sa kojim je dobio titulu svetskog prvaka u juniorskoj kategoriji. 

2018. godine upisuje Fakultet umetnosti u Nišu, takođe u klasi profesora Miljana Bjeletića. Tokom studija učestvuje 2 puta na Svetskom kupu (3. mesto u Kini 2019. i 5. mesto u Švajcarskoj 2022), na takmičenju u Sarajevu (prva nagrada) i na još par međunarodnih takmičenja na kojima osvaja prve nagrade. Osnovne studije završava sa prosečnom ocenom 9,99. 

Pored takmičenja i koncerata, učestvovao je na mnogim međunarodnim seminarima i masterklasovima, radeći sa izuzetnim profesorima iz sveta klasične harmonike (Jurij Šiškin, Geir Draugsvol, Radomir Tomić, Vojin Vasović…)