Skip to main content

Nenad Ljubenović

Ljubenović Nenad

Nenad Ljubenović, rođen je u Beogradu gde je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje, instrument harmonika u muzičkoj školi “Dr. Vojislav Vučković” u klasi prof. Radmile Stanišić. Muzičko obrazovanje nastavlja na Nacionalnoj Muzičkoj akademiji Ukrajine “Petar Iljič Čajkovski” u Kijevu u klasi prof. Vladimira Bulavka i doc. Pavela Fenjuka. Diplomirao je godinu dana pre roka sa najvišom ocenom.

Period od 2001-2004. godine provodi na specijalizaciji za savremenu muziku u Nemačkoj studirajući sa doc. Mirjanom Petercol u Kaselu i prof. Gudrun Val u Berlinu. Laureat je više domaćih i međunarodnih takmičenja. Nastupao je na festivalima savremene muzike u Kijevu, Lvovu, Kaselu, Visbadenu. Inspirisao je kompozitore kao što su Miklos Maros, Zoltan Almaši, Andrej Šćetinski i Kevin Moris da napišu dela za harmoniku.

Kao posledica aktivnog bavljenja savremenom muzikom, usledio je koncert sa Simfonijskim orkestrom RTS, gde je po prvi put u istoriji koncertnih sezona Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije harmonika bila solistički instrument. Premijerno je u Srbiji tom prilikom izveden koncert za harmoniku i simfonijski orkestar „U znaku škorpiona“ Sofije Gubaiduline. Snimao za radio i televizije Beograda, Kijeva, Austrije, Nemačke, Portugala, Španije, Kipra... Aktivno koncertira širom Evrope.

Pored klasične muzike, bavi se i savremenim obradama tradicionalne muzike. Stalni je član orkestra "Black & White World" i osnivač je duoa "Nanah". Takođe komponuje muziku za pozorište, filmove i reklame.

Od 2004. godine radi na mestu profesora harmonike u srednjoj muzičkoj školi “Dr. Vojislav Vučković” u Beogradu, gde je obavljao i funkciju šefa harmonikaškog odseka. Predavač je na seminarima koji se bave savremenom muzikom. Član je žirija na mnogim takmičenjima. Njegovi učenici su do sada osvojili niz nagrada na domaćim i medjunarodnim takmičenjima.

Od 2009-2013.godina je,od strane Skupštine grada Beograda imenovan je na mesto direktora Centra za kulturu Mladenovac. Takođe,iste godine preuzima funkciju direktora pozorišnog festivala „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu koji za kratko vreme dovodi, po oceni dnevnog lista Danas, među 10 najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji. Od 2011. godine pokreće festival urbane kulture u Mladenovcu pod imenom „Mladež“ čiji je izvršni direktor.

Od 2013. godine je angažovan na mestu Koordinatora u projektu „Grad u postupku kandidature za kulturnu prestonicu Evrope – Beograd 2020“.

Govori ruski,ukrajnski,nemački i engleski jezik.

Oženjen suprugom Jelenom i ima sina Andreja i ćerku Andjelinu

Harmonika, Šef odseka