Skip to main content

mr Zoran Mrđenović

Mrđenović Mr Zoran

prof. horne

Rođen je 26.08.1952. u Zemunu. Kao najbolji u generaciji 1971. završava srednju vojnu muzičku školu u Zemunu. Iste godine uz stalnu vojnu službu upisuje studije na Muzičkoj akademiji u Beogradu, glavni predmet horna, u klasi red. prof. Dušana Busančića. Diplomira sa ocenom deset.

Postdiplomske studije nastavlja kod istog profesora i završava ih 1982. Godine 1988. postaljen je na najvišu muzičku dužnost u Vojsci Jugoslavije: postaje načelnik Muzičke službe i načelnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

2005. penzionisan je u činu pukovnika.

Umetnički rad

Od svoje 19-te, dakle u periodu od 1971. do 1988. stalno je zaposlen kao orkestarski muzičar, odnosno kao solo prvi hornista u orkestrima:

 • Reprezentativni orkestar Garde
 • Simfonijski orkestar Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“
 • Istovremeno, radi i kao stalni honorarni saradnik u sledećim ansamblima:
 • Simfonijski orkestar RTS (1971-1979)
 • Orkestar Beogradske opere (1989-1997)
 • Simfonijski orkestar RTV Prištine (1979-1981)

Kao solista, Mrđenović je često i veoma uspešno nastupao sa Umetničkim ansamblom, sa Reprezentativnim orkestrom Garde, sa Niškim vojnim i simfonijskim okestrom – širom bivše SFRJ. Kao kamerni muzičar godinama je član Duvačkog kvinteta „Petar Konjović“ iz Beograda, sa kojim je nastupao u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Jagodini, Požarevcu, Nišu i drugim gradovim.

Pored ovog dominantnog angažovanja povremeno je sarađivao i sa gudačima „Svetog Đorđa“, u Srpskom kamernom orkestru i u beogradskoj Simfonijeti.

Stručno usavršavanje

U želji da unapredi svoje znanje i proširi svoje umetničke vidike, Mrženović se usavršavao na četiri majstorska kursa:

 • Masterklas prof. Hermana Baumana (U Beogradu i Grožnjanu)
 • Masterklas prof. A. Picke-a (U Beogradu)
 • Masterklas pro. F. Orvala (U Beogradu)

Pedagoški rad

Već 35 godina Zoran Mrđenović se uspešno bavi pedagoškim radom kao profesor horne. Radio je u Vojnoj muzičkoj školi, u mzičkoj školi u Prištini, a već 25 godina, kao honorarni profesor, radi u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“ iz Beograda.

U periodu od 1995. do1999. radi kao profesor horne na Akademiji umetnosti u Banjaluci u svojstvu docenta.

Sa učenicima muzičke škole na takmičenjima, godinama, osvaja najviše nagrade:

 • 4 specijalne nagrade na saveznim takmičenjima muzičkih škola
 • 2 prve nagrade na saveznim takmičenjima muzičkih škola
 • 1 na gradu na saveznim takmičenjima muzičkih škola
 • 10 prvih nagrada na republičkom takmičenju muzičkih škola
 • 6 drugih nagrada na istom takmičenju
 • 6 prvih nagrada na festivalima muzičkih škola Srbije

Njegovi učenici su već priznati mladi umetnici u svojim orkestrima: tako su Jelena Nedeljković, Igor Lazić, Nikola Kraus i Mihailo Bulajić zaposleni u simfonijskom orkestru RTS-a, FMU Beograd, Madlenijanum i Ljubljanskoj filharmoniji. Pomenuti učenici su sa orkestrom muzičke škole „dr Vojislav Vučković“ uspehšno nstupali u Nemačkoj i Italiji.

Kao priznati pedagog u više navrata bio je član žirija na republičkim i savezniom takmičenjima muzičkih škola.

Društveno-organizatorski rad

Od početka 1998. se nalazi na visokoj i veoma odgovornoj rukovodećoj funkciji: Postavljen je za načelnika Muzičke službe Vojske Jugoslavije i načelnika Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

Prisutan je na mnogim zunačajnim muzičkim i muzičkoscenskim manifestacijama u zemlji. Organizuje i propagira muzičke aktivnosti Umetničkog ansambla i Muzičke službe Vojske Jugoslavije u zemlji i inostranstvu.

Organizuje i propagira svečane akademije i prigodne skupove povodom značajnih državnih praznika. Jedan je od glavnih organizatora festivala vojničkih pesama i koračnica, održanog 30.05.2000. u Sava Centru (posle 12. godina pauze).

Posebno je značajno što, od kada vodi Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije, neštedimice pruža šansu mladim i talentovanim vokalno-instrumentalnim umetnicima i dirigentima, da po prvi put nastupe sa simfonijskim orkestrom.

Horna