Skip to main content

Ljubica Damčević

Ljubica Damčević je niže i srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“ u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić, a master studije violine je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Završila je srednju muzičku školu "Josif Marinković" u klasi prof. Kristine Ašković na odseku za solo pevanje. 

Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata. Usavršavala se sa brojnim violinistima i pedagozima među kojima se izdvajaju Dejan Mihailović, Vesna Stanković, Minčo Minčev, Dejan Bogdanović, Gordan Nikolić, Dejvid Takeno i Stefan Milenković. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. 

Po završetku studija počinje njena delatnost u pozorištu, kao kompozitorke i violinistkinje, performerke i glumice. Bila je angažovana u brojnim pozorišnim trupama: Mimart, Hleb teatar, Tri groša, Le studio, Madlenianum, a posebno se izdvaja delatnost u DAH teatru. Komponovala je muziku za predstave, filmove i serije. Ostvarila je značajne uloge u predstavama „Čikago“, „Reči od kamena“, „Za tvoje dobro“, „Zemlja/Terra“. Posebno se izdvaja uloga u opereti Astora Pjacole „Maria de Buenos Aires“. Godine 2013. postaje članica kvinteta "Tanguango". Iste godine sa pijanistkinjom Katarinom Ranković osniva "Katarina i Ljubica duo". Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi “dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar. Član je Zemunskog kamernog orkestra, a od 2018. godine postaje član “Balint Kasza Verdi Orchestra” sa sedištem u Gracu, Austrija.