Skip to main content

Katarina Čolaković

Катарина Чолаковић рођена је 1995. године у Београду. Са 6 година уписује се у први разред ниже музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у класи професорке Љиљане Фелкер код које 2012. године завршава средњу музичку школу као ђак генерације. Са 16 година уписује Факултет музичке уметности у Београду у класи проф. Милоша Михајловића. У току студија радила је и са проф. Александром Павловић. Школске 2017\18. године уписује и завршава мастер студије у класи проф. Владимира Цвијића. Први јавни наступ имала је са седам година на Коларцу поводом освојене прве награде на Републичком такмичењу музичких и балетских школа 2003. године. Од тада сваке године учествује на многим такмичењима у земљи и иностранству на којима осваја бројне  награде: Меморијал „Др Војислав Вучковић“ прве награде, Међународно такмичење у Нишу прва награда, Републичко такмичење младих пијаниста прве и друге награде. На Међународном такмичењу „Даворин Јенко“ 2006. године осваја лауреат, 2008. године осваја другу награду као солиста и прву награду у такмичењу клавирског дуа. На Међународном такмичењу „Nikolai Rubinstein“ у Паризу осваја прву награду 2008. године. Наступала је као солиста са оркестром у Сали културног центра 2009. године.

Катарина је поред одсека за клавир завршила и средњу музичку школу на одсеку за соло певање у класи проф. Маје Ђокић где је такође имала многобројне наступе и награде са разних такмичења у земљи и иностранству и учествовала на мастер класовима и фестивалима. Била је члан оперског студија Народног позоришта за време којег је имала деби у оперској представи Риголето.

Од 2018. године активно наступа са Наталијом Ивић у клавирском дуу КаНа. Заједно уписују и завршавају специјалистичке академске студије на одсеку за камерну музику у класи проф. Јасне Туцовић, након којих настављају докторске академске студије. Учествовале су и освајале награде на Међународном такмичењу "Даворин Јенко" у Београду, Међународном такмичењу “Константин Велики” у Нишу, „Клавирском такмичењу савремене српске музике“, “International Moscow Music Competition”, на “Бањалучком бијеналу” освајају специјалну награду са 100 поена, чиме су уједно биле и лауреати VI категорије. 

Одржале су целовечерње концерте у салама музичких школа у Смедереву, Панчеву и Београду, у УК Пароброд, галерији САНУ, у Италијанском институту за културу изводе концерт под називом „Звуци истока“. Два пута добијају прилику да наступају на концерту најбољих студената Катедре за камерну музику Факултета музичке уметности у великој дворани Задужбине Илије М. Коларца. У оквиру програма камерно-вокалне музике поводом “Дана Русије” наступају на концерту “Русији с љубављу” у Руском дому у Београду. У августу 2018. године учествују на фестивалу “Арт окупација” у Сомбору где су имале прилику да свирају на улицама Сомбора и у Галерији културног центра “Лаза Костић”. Наредне године у септембру постају део "Piano city" фестивала у Новом Саду на којем бележе два наступа: у Ректорату Универзитета и у дому сликара Милана Кешеља. У децембру 2021. године представљају ФМУ на “А фесту” који је организован од стране Академије уметности у Новом Саду. Учествовале су на коцерима у оквиру ФЕСТУМ-а у атријуму Народног музеја. У априлу 2023. године наступају у проширеном саставу са перкусионистима Невеном Ђорђевић и Срђаном Палачковићем у великој сали Коларчеве задужбине на Београдским променадама. Исте године изводе Моцартов концерт за два клавира и оркестар са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“ у сали Дома војске. Учествовале су у популарном програму Центра за музику Коларчеве задужбине – Мала школа бонтона / Како се слуша концерт у оквиру којег су одржале концерт за децу уз водитеља Милоша Миловановића. Њихов пројекат о стваралаштву српских композиторки подржао је СОКОЈ.

Поред извођачке каријере, Катарина ради и као професор клавира већ 6 година.